•  
    I N F O R M E D C O N S E N T

    Beste onderwijsprofessional,

    Hierbij wil ik u uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Master Pedagogiek, onderdeel van de Hogeschool van Rotterdam en de sectorraad praktijkonderwijs.  

    Het onderzoek waar ik uw medewerking voor wil vragen heeft als onderwerp passend advies voor leerlingen met ontwikkelingsproblematieken. In een online vragenlijst wil ik onderzoeken wat onderwijsprofessionals uit het basisonderwijs ervaren en nodig hebben bij het geven van het schooladvies.

    Doel van het onderzoek is om de mogelijke mismatch tussen het schooladvies en de onderwijsbehoefte van leerlingen met ontwikkelingsproblematieken te verkleinen en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van deze doelgroep.

    Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van Hogeschool Rotterdam heb je de garantie dat:

    1) Uw anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt, tenzij je hiervoor van te voren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

    2) U zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of uw deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kunt u achteraf (binnen 24 uur na deelname) uw toestemming intrekken voor het gebruik van uw antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

    3) Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico's of ongemakken met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en u niet met expliciet aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

    4) U uiterlijk vijf maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht.

    Voor meer informatie over dit onderzoek en de uitnodiging tot deelname kun je te allen tijde contact opnemen met de projectleider Barbara Schapers-Marsfelder.

    Mochten er naar aanleiding van je deelname aan dit onderzoek klachten of opmerkingen bij je zijn, dan kun je contact opnemen met een lid van de Commissie Ethiek, per adres: eco@hr.nl

    Een vertrouwelijke behandeling van uw klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.  

    Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dank ik bij voorbaat hartelijk voor uw deelname aan dit onderzoek dat voor mij van grote waarde is.

    Tot slot wil ik u vragen aan te geven dat dat u bovenstaande tekst gelezen en begrepen hebt.



    Het is vandaag 



  •  

    Een uitleg over dit onderzoek

    Beste onderwijsprofessional,
    Wat fijn dat je mee wilt werken aan mijn onderzoek naar een kansrijk en passend advies voor leerlingen die functioneren op het grensgebied van een licht verstandelijk beperking. In de wetenschappelijke literatuur spreekt men ook wel over leerlingen met Borderline Intellectual Functioning (BIF). Een doelgroep waarbij het risico op een mismatch tussen het onderwijs en de behoefte van de leerling aanwezig is.

    Er is op dit moment veel te doen geweest omtrent de doorstroomtoets en het bijbehorende kansrijk adviseren. Dit onderzoek gaat in op de uitdagende taak van de onderwijsprofessional om een kansrijk, maar ook passend advies te geven aan leerlingen met mogelijk BIF en heterogene ontwikkelingsproblematieken ervaren

    Met deze enquête wil ik onderzoeken welke kennis en ervaringen onderwijsprofessionals uit het basisonderwijs hebben bij het geven van het schooladvies aan leerlingen met mogelijk BIF . Tot slot wil ik onderzoeken welke behoefte er in het onderwijsveld ligt met betrekking tot de kennis over leerlingen met mogelijk BIF. Dit om de kans op de mismatch tussen onderwijs en leerbehoefte van de leerling met mogelijk BIF kan worden verkleind en een kansrijk en passend advies gegeven kan worden dat de ontwikkeling van de leerling ten goede komt.
  •  

    Eerste deel, algemene vragen:
  • 1.
    In welk type onderwijs ben je werkzaam?




  • 2.
    Wat is je rol binnen het onderwijs?






  • 3.
    Hoe lang werk je al in het onderwijs?





  • 4.
    Heb je in de afgelopen 5 jaar schooladviezen gegeven, of ben je daarbij betrokken geweest?



  •  

    De volgende vragen gaan over het kansrijk adviseren en de doorstroomtoets.
    Het ministerie vraagt om Kansrijk te adviseren. Bij het Kansrijk adviseren wordt het schooladvies gebaseerd op het cognitief functioneren, de motivatie en de rol die ouders kunnen spelen. Het schooladvies wordt bijgesteld bij een afwijkende doorstroomtoets.
  • 5.
    Bij het kansrijk adviseren wordt veel nadruk gelegd op de doorstroomtoets.








  • 6.
    Het schoolsucces is in belangrijke mate afhankelijk van andere factoren dan cognitieve resultaten.








  • 7.
    Ik vind het belangrijk dat we als professionals breder kijken naar de ontwikkeling van leerlingen.








  • 8.
    Ik zou meer ontwikkelgebieden bij het schooladvies mee willen nemen, zoals executieve functies.








  • 9.
    Ik zou willen dat ouders een bredere kijk hebben over de ontwikkeling van hun kinderen die verder kijkt dan de cognitieve ontwikkeling.








  • 10.
    Ik zou meer ontwikkelgebieden bij het schooladvies mee willen nemen bij leerlingen waarover ik twijfel.








  • 11.
    Als we kijken naar de doelgroep van dit onderzoek, de leerling met mogelijk BIF. Heb je voor deze doelgroep het schooladvies bijgesteld in de afgelopen 3 jaar?
    Een leerling met BIF heeft een lager cognitief vermogen, met een IQ tussen de 70 en 85, heeft leerachterstanden en/of andere ontwikkelingsproblematiek.



  •  

    Tweede deel, vragen over de doelgroep, leerling met ontwikkelingsproblemen.

    Dit deel van het onderzoek gaat over een specifieke doelgroep, leerlingen die functioneren op het grensgebied van licht verstandelijke beperking (LVB). In de wetenschappelijke literatuur wordt deze doelgroep aangeduid met Borderline Intellectual Functioning (BIF). Een leerling met BIF heeft een lager cognitief vermogen, met een IQ tussen de 70 en 85, heeft leerachterstanden en/of andere ontwikkelingsproblematiek.
  • 12.
    Ik bezit voldoende kennis over de doelgroep van leerlingen met Borderline Intellectual Functioning (BIF).
    In de literatuur wordt gesproken over leerlingen met Borderline Intellectual Functioning (BIF) . Hierboven is de uitleg gegeven, het gaat dus over leerlingen met ontwikkelingsproblematieken, leerachterstanden en een IQ tussen 70 en 85. Deze leerlingen functioneren dus op een grensgebied.








  • 13.
    Heb je voor leerlingen met mogelijk BIF wel eens een schooladvies moeten geven?
    Een leerling met BIF heeft een lager cognitief vermogen, met een IQ tussen de 70 en 85, heeft leerachterstanden en/of andere ontwikkelingsproblematiek.



  • 14.
    Welke professionals zijn betrokken bij het geven het schooladvies aan leerlingen met mogelijk BIF? (meerdere antwoorden mogelijk)
    Een leerling met BIF heeft een lager cognitief vermogen, met een IQ tussen de 70 en 85, heeft leerachterstanden en/of andere ontwikkelingsproblematiek.









  • 15.
    Ik vind dat ik voldoende kennis heb over de ontwikkelgebieden van de leerling met mogelijk BIF, om een passend kansrijk advies te geven.
    Met kennis over de ontwikkelgebieden wordt bedoelt de cognitie, maar ook andere ontwikkelgebieden zoals bijvoorbeeld sociaal emotionele ontwikkeling en zelfredzaamheid. Adaptieve vaardigheden en affectieve vaardigheden vallen hier ook onder.








  • 16.
    Welke ontwikkelingsgebieden van leerlingen met mogelijk BIF brengen jullie in kaart in bijvoorbeeld een leerlingvolgsysteem, rapport, portfolio of OPP? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.










  • 17.
    Welke ontwikkelingsgebieden neem je vervolgens mee in het schooladvies voor leerlingen met mogelijk BIF? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.










  • 18.
    Welk leerlingvolgsysteem gebruiken jullie anders dan voor leerresultaten? Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.
    Welke leerlingvolgsystemen anders dan het volgen van toetsen, oftewel de cognitieve ontwikkeling.










  • 19.
    Op welke manier bespreken jullie de schooladviezen?
    Beschrijf kort en bondig welke professionals betrokken zijn en welk tijdspad gevolgd wordt.

  • 20.
    Bespreken jullie leerlingen waarover je twijfelt in een groep met onderwijsprofessionals?



  • 21.
    Het bespreken van schooladviezen voor leerlingen met mogelijk BIF in een groep met onderwijsprofessionals buiten de school in een netwerk vind ik belangrijk?








  • 22.
    Welke ontwikkelgebieden zijn voor jou als onderwijsprofessional doorslaggevend bij het geven van het schooladvies voor leerlingen met ontwikkelingsproblematieken?











  • 23.
    Ik breng altijd alle ontwikkelgebieden die van belang zijn bij het schooladvies over naar ouders?








  • 24.
    Het lukt mij goed om alle ontwikkelgebieden goed over te brengen naar ouders?








  • 25.
    Ik ervaar vaak een mismatch tussen het schooladvies en wat ouders verwachten?








  •  

    Laatste deel: Vragen over het vervolgonderwijs voor leerlingen met mogelijk BIF:
  • 26.
    Welke schooladviezen geef je leerlingen met mogelijk BIF?

    VMBO-BVMBO-KVMBO-TL/GLaanvullende LWOOPraktijkonderwijsVSOAnders
    vaak
    wel eens
    bijna nooit
    nvt
  • 27.
    Wat weet je van de schoolloopbaan op het VO van je oud-leerlingen met mogelijk BIF? De leerling is in het VO..............
    Meerdere antwoorden zijn mogelijk, het gaat om een indicatie van de schoolloopbaan waar jij weet van hebt.

    overgegaanafgestroomdgedoubleerdopgestroomdthuiszitter
    Vaak
    wel eens
    bijna nooit
    weet ik niet
  •  

    Tot slot, wat zijn jouw behoeften als onderwijsprofessional als het gaat om leerlingen met mogelijk BIF.
    Deze vragen hoef je niet in te vullen, maar helpen bij het maken van een ontwerp voor dit onderzoek.
  • 28.
    Heb je voor deze enquête wel eens gehoord over de term Borderline Intellectual Function (BIF) als beschrijving voor de doelgroep met de volgende kenmerken?

    De leerling met BIF heeft een lager cognitief vermogen, een IQ tussen de 70 en 85,
    De leerling heeft leerachterstanden.
    De leerling heeft daarbij andere ontwikkelingsproblematiek.
    De leerling functioneert daarmee op het grensgebied van LVB.



  • 29.
    Zou je meer kennis willen hebben over de leerlingen met BIF?



  • 30.
    Welke kennis mis je over leerlingen met BIF?
    Ik mis kennis op het gebied van ...










  • 31.
    Op welke manier zou je deze kennis willen krijgen?










  • 32.
    Hartelijk dank voor je medewerking. Je mag nu stoppen en naar de volgende pagina gaan.

    Maarrr.......
    Heb je net als ik hart voor de kwetsbare leerling met mogelijk BIF en zou je online mee willen doen aan het vervolg van dit onderzoek in de maand april of mei, beantwoord dan de volgende vragen.

    Wat is je naam?   
    Wat is je functie?   
    Wat is je emailadres waarop ik je kan bereiken?   
    Wat heeft je voorkeur? online of fysiek?   
    Wat heeft je voorkeur? middag of avond?   
    Hoeveel tijd heb je maximaal?   



  •  95%